Mielenterveys – elämän arpajaiset

Mielenterveys ja köyhyys liittyvät läheisesti toisiinsa. Heikentynyt mielenterveys voi aiheuttaa köyhyyttä. Toisaalta köyhyys voi johtaa mielenterveyden järkkymiseen. 

Sairastunut mieli leimaa ihmistä. Häntä vältellään tai oudoksutaan ja pahimmillaan jopa pelätään. Kuitenkin kyseessä on ihminen. Hänellä on ihmisarvo ja oikeus tulla kohdelluksi ihmisenä siinä kuin muillakin.

Elämää ei voi ohjelmoida oman halunsa mukaan. Olosuhteet voivat aiheuttaa mielenterveyden ongelmia.  Yksi kestää kolhuja pidempään, toinen haavoittuu helpommin. Elämän arpajaisissa yksi sairastuu ja toinen ei.

Syrjäytyminen on kuin pirunnyrkki. Syrjäytymisen syitä on monia.  On pienituloisuutta, työttömyyttä, mielenterveyden ongelmia, päihteiden väärinkäyttöä, asunnottomuutta, heikkoa koulutusta, yksinäisyyttä, turvapaikanhakijan asemaa, vammaisuutta ja lapsuusajan puutetta.

Yhden ongelman ratkaiseminen ei välttämättä merkitse vielä mitään.  Järkkynyt mieli on kuin pirunnyrkki.  Kokonaisuus, jonka purkaminen osiin on helppoa, mutta uudelleen kokoaminen vaikeaa.

Yhteiskunnan palvelut kohdistuvat yleensä vain yhden ongelman korjaamiseen ja kokonaisote puuttuu. Jos pääset ensin mielenterveyspalveluihin, muut tarvittavat toimet jäävät usein tekemättä. Vastaavasti käy, jos ensin ryhdytään purkamaan asunnottomuutta tai toimeentulon puutetta.

Mielenterveyden ongelmat ovat nykyisin suurin työkyvyttömyyseläkkeiden peruste. Jo tästä syytä on mielenterveyden edistäminen nostettava korkealle tavoitteissa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *